Banskobystričania, príďte si pozrieť putovnú výstavu fotografií Sedem životov

Putovnú výstavu umeleckých fotografií profesionálnej fotografky Jeny Šimkovej, ktorá svojím objektívom zachytila osudy a príbehy pacientov pred a po orgánovej transplantácií otvorili vo vestibule lôžkovej časti Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. 

„Sme radi, že táto putovná výstava s vysokou umeleckou hodnotou a hlavne osudmi pacientov, ktorí prežili transplantáciu, alebo na ňu ešte len čakajú prišla aj do Banskej Bystrice. Naše pracovisko patrí medzi štyri pracoviská na Slovensku, ktoré realizujú transplantácie a sme jedným z mála centier, kde sa kontinuálne vykonávajú transplantácie pečene. Veríme, že aj týmto spôsobom sa v našom regióne zvýši povedomie o darcovstve orgánov,“ hovorí MUDr. Eva Lacková, PhD., vedúca transplantačného centra v Banskej Bystrici.

Orgánové transplantácie patria v našej nemocnici k nosným medicínskym programom. Sme naň veľmi hrdí, pretože za dvadsať päť rokov existencie sa naše centrum vypracovalo na špičkovú  úroveň a vďaka novému orgánu dostalo u nás novú šancu na život už vyše tisíc pacientov. Máme dostatok personálnych aj materiálnych kapacít, aby sme ročne mohli týchto život zachraňujúcich operácií vykonávať viac. Bez orgánov však niet transplantácií. Verím, že kampaň pomôže v oveľa vyššej miere Slovákom stotožniť sa so slovami  pápeža Jána Pavla II. ´Neberte si svoje orgány do neba, nebo vie, že ich potrebujeme tu na Zemi,“ povedala Ing. Miriam Lapuníková, MBA, generálna riaditeľka banskobystrickej fakultnej nemocnice.

Za každou transplantáciou treba vidieť príbeh konkrétneho človeka – pacienta, ktorý je na túto liečbu odkázaný. Len celospoločenská diskusia a konštruktívna spolupráca môže viesť k zlepšeniu situácie v oblasti darcovstva a transplantácie orgánov. Edukácia verejnosti má svoj zmysel a prináša prvé výsledky.

Na fotografiách sú zobrazené dvojice pacientov, ktorých však spája rovnaká diagnóza a životne dôležitý orgán – srdce, pečeň, obličky a pľúca. Jeden z dvojice pacientov je pred transplantáciou a druhý na transplantáciu ešte len čaká. Výstava sa z Bratislavy presunula do Banskej Bystrice, kde bude inštalovaná do 14. 9. 2017 a následne sa presunie do Martina a Košíc – teda miest, kde pôsobia ďalšie transplantačné centrá.

„Bolo pre mňa nesmierne zaujímavé spoznať týchto ľudí. Veľkých bojovníkov. Každý z nich má svoj osobitý, silný príbeh. Príbeh, ktorý v mnohom dojíma a zároveň dáva nádej, že vďaka transplantácii životne dôležitého orgánu môže každý z týchto pacientov žiť. Potrebujú však darcu. Verím, že aj prostredníctvom tejto výstavy fotografií inšpirujeme ľudí na Slovensku zamyslieť sa nad touto témou. Uvažovať o jej dôležitosti, aby o tejto téme doma hovorili,“  vyjadruje sa fotografka Jena Šimková.